Atelier des parfums bakal hasilkan wangian halal
KUALA LUMPUR 2 Mei - Syarikat wangian dari Perancis Atelier des parfums sekali lagi bakal mempamerkan satu siri produk wangian halal bertaraf dunia di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia ke-7 (MIHAS) 2010 dari 23 hingga 27 Jun.
Syarikat itu, yang terletak di pusat industri wangian Perancis di Grasse, juga telah memutuskan untuk menubuhkan syarikat Malaysia yang dinamakan Atelier des parfums Malaysia Sdn. Bhd.
"Kami gembira dapat membuat produk kami di sini dengan kepakaran dan lokasi yang rapat dengan komuniti Islam,
"Kami kini mampu membawa wangian halal bertaraf dunia, dicipta di Perancis dan dihasilkan di Malaysia, kepada orang Islam di seluruh dunia pada harga yang mampu beli.
"Kami memberikan mereka bauan yang moden, segar, baharu dan lebih bermutu daripada wangian halal lain di pasaran. Pelanggan juga diberikan jaminan produk halal yang disijilkan," - Mustaffa Omar, Pengurus besar Atelier des parfums Malaysia Sdn. Bhd
Mustaffa berkata, syarikat itu buat masa ini mempunyai 22 bauan moden untuk perempuan dan kini sedang berada di peringkat akhir proses persijilan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
Sementara itu, melalui MIHAS yang semakin terkenal sebagai pameran produk dan perkhidmatan halal unggul dunia, Portner berkata, Atelier des parfums turut mahu mempromosi Malaysia sebagai pusat global bagi wangian halal dan kosmetik.
sumber :
KUALA LUMPUR 2 Mei - Syarikat wangian dari Perancis Atelier des parfums sekali lagi bakal mempamerkan satu siri produk wangian halal bertaraf dunia di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia ke-7 (MIHAS) 2010 dari 23 hingga 27 Jun.
Syarikat itu, yang terletak di pusat industri wangian Perancis di Grasse, juga telah memutuskan untuk menubuhkan syarikat Malaysia yang dinamakan Atelier des parfums Malaysia Sdn. Bhd.
"Kami gembira dapat membuat produk kami di sini dengan kepakaran dan lokasi yang rapat dengan komuniti Islam,
"Kami kini mampu membawa wangian halal bertaraf dunia, dicipta di Perancis dan dihasilkan di Malaysia, kepada orang Islam di seluruh dunia pada harga yang mampu beli.
"Kami memberikan mereka bauan yang moden, segar, baharu dan lebih bermutu daripada wangian halal lain di pasaran. Pelanggan juga diberikan jaminan produk halal yang disijilkan," - Mustaffa Omar, Pengurus besar Atelier des parfums Malaysia Sdn. Bhd
Mustaffa berkata, syarikat itu buat masa ini mempunyai 22 bauan moden untuk perempuan dan kini sedang berada di peringkat akhir proses persijilan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
Sementara itu, melalui MIHAS yang semakin terkenal sebagai pameran produk dan perkhidmatan halal unggul dunia, Portner berkata, Atelier des parfums turut mahu mempromosi Malaysia sebagai pusat global bagi wangian halal dan kosmetik.
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0503&pub=utusan_malaysia&sec=Korporat&pg=ko_09.htm&arc=hive
Pindaan Akta Perihal Dagangan dibentang bulan depan
SHAH ALAM 6 Mei – "Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan membentangkan pindaan Akta Perihal Dagangan 1972 di Dewan Rakyat pada persidangan bulan depan untuk memperkemas lagi peraturan industri halal negara."
"Melalui pindaan ini, kementerian boleh mengambil tindakan penguatkuasaan bagi kesalahan penyalahgunaan logo halal."
“Tindakan penguatkuasaan akan dilakukan secara bersama dengan Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan Jabatan Agama Islam negeri-negeri.”
"Hanya satu logo halal yang akan diguna pakai kelak iaitu yang dikeluarkan oleh Jakim di mana selepas ini tugas kementerian ialah memastikan sama ada logo halal Jakim yang digunakan palsu ataupun tidak.”
"Logo-logo halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam negeri dan syarikat yang dilantik oleh Perbadanan Pembangunan Halal masih lagi boleh diguna pakai sehingga pindaan akta tersebut diluluskan."
- Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan , Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
sumber :
Pindaan Akta Perihal Dagangan dibentang bulan depan
SHAH ALAM 6 Mei – "Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan membentangkan pindaan Akta Perihal Dagangan 1972 di Dewan Rakyat pada persidangan bulan depan untuk memperkemas lagi peraturan industri halal negara."
"Melalui pindaan ini, kementerian boleh mengambil tindakan penguatkuasaan bagi kesalahan penyalahgunaan logo halal."
“Tindakan penguatkuasaan akan dilakukan secara bersama dengan Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan Jabatan Agama Islam negeri-negeri.”
"Hanya satu logo halal yang akan diguna pakai kelak iaitu yang dikeluarkan oleh Jakim di mana selepas ini tugas kementerian ialah memastikan sama ada logo halal Jakim yang digunakan palsu ataupun tidak.”
"Logo-logo halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam negeri dan syarikat yang dilantik oleh Perbadanan Pembangunan Halal masih lagi boleh diguna pakai sehingga pindaan akta tersebut diluluskan."
- Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan , Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0506&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_10.htm&arc=hive
Pengusaha produk halal dicadang bergabung di bawah koperasi
SHAH ALAM 6 Mei - Pengusaha produk halal yang bergerak secara kecil-kecilan disyorkan supaya bergabung di bawah satu persatuan atau koperasi agar perusahaan mereka dapat berkembang dengan lebih cekap dan berkesan.
"Kejayaan Dubai Cooperative Society yang mula beroperasi secara kecil-kecilan pada awal 1970-an dan kini berjaya bertapak sebagai pembekal pelbagai rangkaian produk segar dan sejuk beku halal di Asia Barat melalui jenama Coop Islami."
"Dalam pada itu, bilangan koperasi yang melibatkan diri sebagai pengeluar produk atau perkhidmatan halal di negara ini masih amat kecil jika dibandingkan dengan jumlah keseluruhan lebih 7,000 koperasi."
"Potensi penglibatan koperasi dalam industri halal sebenarnya meliputi skop yang luas dan boleh terlibat pada semua peringkat rantaian bekalan sama ada di peringkat asas pertanian seperti pengusaha, penternak dan peladang atau pada peringkat pembuatan dan pengilangan."
- Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata,
sumber :
Pengusaha produk halal dicadang bergabung di bawah koperasi
SHAH ALAM 6 Mei - Pengusaha produk halal yang bergerak secara kecil-kecilan disyorkan supaya bergabung di bawah satu persatuan atau koperasi agar perusahaan mereka dapat berkembang dengan lebih cekap dan berkesan.
"Kejayaan Dubai Cooperative Society yang mula beroperasi secara kecil-kecilan pada awal 1970-an dan kini berjaya bertapak sebagai pembekal pelbagai rangkaian produk segar dan sejuk beku halal di Asia Barat melalui jenama Coop Islami."
"Dalam pada itu, bilangan koperasi yang melibatkan diri sebagai pengeluar produk atau perkhidmatan halal di negara ini masih amat kecil jika dibandingkan dengan jumlah keseluruhan lebih 7,000 koperasi."
"Potensi penglibatan koperasi dalam industri halal sebenarnya meliputi skop yang luas dan boleh terlibat pada semua peringkat rantaian bekalan sama ada di peringkat asas pertanian seperti pengusaha, penternak dan peladang atau pada peringkat pembuatan dan pengilangan."
- Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata,
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0507&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_15.htm&arc=hive
Masakan Cina halal di Redwok
PENGGEMAR masakan Cina dari kalangan penganut agama Islam kini mempunyai satu lagi pilihan untuk menikmati hidangan kegemaran mereka. Pembukaan Restoran Redwok di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi sejak dua bulan lalu itu pastinya menjadi lokasi buruan mereka selepas ini.
Jamu selera tanpa ragu, itu jaminan yang diberi pemilik bersama restoran, Muhammad Oon Seng Choy, Awang Hasyim Abdullah dan Natasha Abdul Rahim.
Kata mereka, proses mendapatkan pengiktirafan halal daripada Jakim sedang melalui fasa terakhir.
Dari segi rasa, pemilik restoran itu juga tidak mahu berkompromi. Setiap hidangan dipastikan mengikut selera masyarakat Cina yang sememangnya cerewet dengan rasa masakan mereka. Namun begitu, penggunaan ramuan hanya daripada sumber halal.
“Deria rasa orang Cina sangat sensitif. Jika sedikit sudah tidak menepati, mereka tidak akan datang walaupun harganya murah,” demikian ujar Muhammad.
sumber :
Masakan Cina halal di Redwok
PENGGEMAR masakan Cina dari kalangan penganut agama Islam kini mempunyai satu lagi pilihan untuk menikmati hidangan kegemaran mereka. Pembukaan Restoran Redwok di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi sejak dua bulan lalu itu pastinya menjadi lokasi buruan mereka selepas ini.
Jamu selera tanpa ragu, itu jaminan yang diberi pemilik bersama restoran, Muhammad Oon Seng Choy, Awang Hasyim Abdullah dan Natasha Abdul Rahim.
Kata mereka, proses mendapatkan pengiktirafan halal daripada Jakim sedang melalui fasa terakhir.
Dari segi rasa, pemilik restoran itu juga tidak mahu berkompromi. Setiap hidangan dipastikan mengikut selera masyarakat Cina yang sememangnya cerewet dengan rasa masakan mereka. Namun begitu, penggunaan ramuan hanya daripada sumber halal.
“Deria rasa orang Cina sangat sensitif. Jika sedikit sudah tidak menepati, mereka tidak akan datang walaupun harganya murah,” demikian ujar Muhammad.
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0509&pub=utusan_malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_02.htm&arc=hive
Ramly Burger tidak pernah bertukar tangan
KUALA LUMPUR 9 Mei - "Tidak pernah pada bila-bila masa pegangan syarikat itu dijual dan perniagaan yang berusia 30 tahun itu kekal di tangan pengasasnya, Datuk Ramly Mokni."
''Banyak kenyataan di Internet menyebarkan kononnya Kumpulan Ramly telah dijual dan ia adalah satu dakwaan yang tidak benar dan kami menafikan sekeras-kerasnya.
''Satu lagi perkara yang ingin saya tekankan bahawa semua produk kami adalah halal dan mematuhi setiap aspek dan prosedur Syariah,''
"Jika ada pengguna yang masih was-was dengan kenyataannya, mereka boleh mendapatkan pengesahan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)"
"Khabar angin itu sedikit pun tidak menjejaskan perniagaan Kumpulan Ramly, sebaliknya permintaan bagi produk-produknya terus meningkat."
- Pengurus Kanan Pemasaran Ramly Mokni Sdn. Bhd., Siti Hayu Ramly (generasi kedua pengasas perniagaan)
- jumlah permintaan adalah 30 % lebih tinggi berbanding pengeluaran.
- memasarkan 40 produk dan burger Ramly masih kekal sebagai produk terlaris dengan sumbangan sebanyak 50 p% kepada perniagaannya.
- tidak menolak kemungkinan akan memasarkan produknya di pasaran serantau dan Thailand dijangka menjadi destinasi pertama Kumpulan Ramly.
sumber :
Ramly Burger tidak pernah bertukar tangan
KUALA LUMPUR 9 Mei - "Tidak pernah pada bila-bila masa pegangan syarikat itu dijual dan perniagaan yang berusia 30 tahun itu kekal di tangan pengasasnya, Datuk Ramly Mokni."
''Banyak kenyataan di Internet menyebarkan kononnya Kumpulan Ramly telah dijual dan ia adalah satu dakwaan yang tidak benar dan kami menafikan sekeras-kerasnya.
''Satu lagi perkara yang ingin saya tekankan bahawa semua produk kami adalah halal dan mematuhi setiap aspek dan prosedur Syariah,''
"Jika ada pengguna yang masih was-was dengan kenyataannya, mereka boleh mendapatkan pengesahan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)"
"Khabar angin itu sedikit pun tidak menjejaskan perniagaan Kumpulan Ramly, sebaliknya permintaan bagi produk-produknya terus meningkat."
- Pengurus Kanan Pemasaran Ramly Mokni Sdn. Bhd., Siti Hayu Ramly (generasi kedua pengasas perniagaan)
- jumlah permintaan adalah 30 % lebih tinggi berbanding pengeluaran.
- memasarkan 40 produk dan burger Ramly masih kekal sebagai produk terlaris dengan sumbangan sebanyak 50 p% kepada perniagaannya.
- tidak menolak kemungkinan akan memasarkan produknya di pasaran serantau dan Thailand dijangka menjadi destinasi pertama Kumpulan Ramly.
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0510&pub=utusan_malaysia&sec=Korporat&pg=ko_02.htm&arc=hive
Pusat sembelih Pandan kurang sambutan
KALAU kita melalui kawasan di sekitar Pasar Borong Pandan, Johor Bahru, kita boleh nampak dengan jelas bangunan Pusat Penyembelihan Pandan (PPP) yang dibina dengan kos RM17 juta (tiga lagi pusat memproses ayam Johor ialah Pusat Penyembelihan di Pekan Nanas, Kluang dan Machap).
Sejak 2009, ia beroperasi dengan kemudahan dan peralatan moden yang menepati syarak iaitu penyembelihan menggunakan kaedah manual oleh juru sembelih bertauliah dari Jabatan Agama Islam Negeri.
Namun entah apa yang tidak kena, pusat yang boleh memproses 80,000 ekor ayam dalam dua syif setiap hari, hanya dapat memproses antara 20,000 ekor sehari kini.
Mengikut statistik, daerah Johor Bahru yang mempunyai penduduk kira-kira sejuta orang dianggarkan memerlukan bekalan ayam antara hampir 250,000 ekor sehari.
Jadi timbul tanda tanya, jika dicampurkan kesemua jumlah ayam yang disembelih di empat buah pusat penyembelihan bertauliah itu, maka masih terdapat sejumlah besar ayam yang tidak diketahui di mana ia disembelih?
Adakah ia disembelih di belakang pasar, belakang kedai atau pusat sembelihan haram? Atau pengguna membeli ayam hidup, lalu disembelih sendiri di belakang rumah?
Adakah penyembelihan yang dilakukan oleh pihak yang tidak ada tauliah menepati kehendak syarak?
sumber :
Pusat sembelih Pandan kurang sambutan
KALAU kita melalui kawasan di sekitar Pasar Borong Pandan, Johor Bahru, kita boleh nampak dengan jelas bangunan Pusat Penyembelihan Pandan (PPP) yang dibina dengan kos RM17 juta (tiga lagi pusat memproses ayam Johor ialah Pusat Penyembelihan di Pekan Nanas, Kluang dan Machap).
Sejak 2009, ia beroperasi dengan kemudahan dan peralatan moden yang menepati syarak iaitu penyembelihan menggunakan kaedah manual oleh juru sembelih bertauliah dari Jabatan Agama Islam Negeri.
Namun entah apa yang tidak kena, pusat yang boleh memproses 80,000 ekor ayam dalam dua syif setiap hari, hanya dapat memproses antara 20,000 ekor sehari kini.
Mengikut statistik, daerah Johor Bahru yang mempunyai penduduk kira-kira sejuta orang dianggarkan memerlukan bekalan ayam antara hampir 250,000 ekor sehari.
Jadi timbul tanda tanya, jika dicampurkan kesemua jumlah ayam yang disembelih di empat buah pusat penyembelihan bertauliah itu, maka masih terdapat sejumlah besar ayam yang tidak diketahui di mana ia disembelih?
Adakah ia disembelih di belakang pasar, belakang kedai atau pusat sembelihan haram? Atau pengguna membeli ayam hidup, lalu disembelih sendiri di belakang rumah?
Adakah penyembelihan yang dilakukan oleh pihak yang tidak ada tauliah menepati kehendak syarak?
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0510&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_06.htm&arc=hive
Bekal ayam halal di Kemboja
KUALA LUMPUR 11 Mei – QSR Brands Bhd dan Royal Group of Companies Ltd. dari Kemboja telah memeterai perjanjian menubuhkan sebuah syarikat usahasama baharu untuk menternak dan membekalkan daging ayam halal ke restoran-restoran KFC di Kemboja.
Di bawah perjanjian itu, QSR akan menguasai 51 peratus kepentingan dalam syarikat usahasama yang mempunyai modal berbayar awal AS$300,000 atau RM1 juta, manakala bakinya 49 peratus oleh Royal Group.
QSR dalam kenyataannya di sini berkata, pada peringkat awal, syarikat usaha sama itu akan mengadakan 25 tempat ternakan ayam daging untuk disewakan kepada petani kontrak, menyediakan makanan ayam dan anak ayam serta menguruskan kontrak dengan pihak ketiga untuk memproses dan membekalkan ayam siap dipotong ke restoran KFC.
Tempat penternakan ayam itu mampu memuatkan kira-kira 100,000 ayam bagi setiap kitaran hayat, mencukupi untuk memenuhi unjuran permintaan restoran KFC di kemboja tahun ini.
QSR dan Royal Group merupakan pemegang saham utama dalam Kampuchea Food Corporation Ltd, pengendali restoran KFC di negara itu dengan QSR memegang 55 peratus ekuiti manakala Royal Group 35 peratus dan Rightlink Corp Ltd dari Hong Kong sebanyak 10 peratus.
QSR merupakan antara pengendali perkhidmatan makanan bersepadu sepenuhnya di rantau ini dengan memiliki lebih 570 restoran KFC di Kemboja, Malaysia, Brunei, dan India serta memiliki 260 restoran Pizza Hut di Malaysia dan Singapura.
sumber :
Bekal ayam halal di Kemboja
KUALA LUMPUR 11 Mei – QSR Brands Bhd dan Royal Group of Companies Ltd. dari Kemboja telah memeterai perjanjian menubuhkan sebuah syarikat usahasama baharu untuk menternak dan membekalkan daging ayam halal ke restoran-restoran KFC di Kemboja.
Di bawah perjanjian itu, QSR akan menguasai 51 peratus kepentingan dalam syarikat usahasama yang mempunyai modal berbayar awal AS$300,000 atau RM1 juta, manakala bakinya 49 peratus oleh Royal Group.
QSR dalam kenyataannya di sini berkata, pada peringkat awal, syarikat usaha sama itu akan mengadakan 25 tempat ternakan ayam daging untuk disewakan kepada petani kontrak, menyediakan makanan ayam dan anak ayam serta menguruskan kontrak dengan pihak ketiga untuk memproses dan membekalkan ayam siap dipotong ke restoran KFC.
Tempat penternakan ayam itu mampu memuatkan kira-kira 100,000 ayam bagi setiap kitaran hayat, mencukupi untuk memenuhi unjuran permintaan restoran KFC di kemboja tahun ini.
QSR dan Royal Group merupakan pemegang saham utama dalam Kampuchea Food Corporation Ltd, pengendali restoran KFC di negara itu dengan QSR memegang 55 peratus ekuiti manakala Royal Group 35 peratus dan Rightlink Corp Ltd dari Hong Kong sebanyak 10 peratus.
QSR merupakan antara pengendali perkhidmatan makanan bersepadu sepenuhnya di rantau ini dengan memiliki lebih 570 restoran KFC di Kemboja, Malaysia, Brunei, dan India serta memiliki 260 restoran Pizza Hut di Malaysia dan Singapura.
sumber :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0512&pub=utusan_malaysia&sec=Korporat&pg=ko_04.htm&arc=hive
Ikan keli tempatan halal, bebas najis
KUCHING 11 Mei - Penghasilan ikan keli oleh penternak tempatan di negeri ini adalah halal dan bebas daripada penggunaan najis sebagai makanan haiwan berkenaan.
Menteri Muda Pembangunan Usahawan Bumiputera, Mohd. Naroden Majais memberitahu, pengusaha ikan keli di negeri ini menggunakan baja herba dan ikan sebagai makanan kepada ternakan masing-masing.
''Ikan keli yang berada di pasaran Sarawak ketika ini adalah halal kerana para penternak menggunakan baja yang dihasilkan daripada herba dan ikan sebagai makanan utama.
sumber :
Ikan keli tempatan halal, bebas najis
KUCHING 11 Mei - Penghasilan ikan keli oleh penternak tempatan di negeri ini adalah halal dan bebas daripada penggunaan najis sebagai makanan haiwan berkenaan.
Menteri Muda Pembangunan Usahawan Bumiputera, Mohd. Naroden Majais memberitahu, pengusaha ikan keli di negeri ini menggunakan baja herba dan ikan sebagai makanan kepada ternakan masing-masing.
''Ikan keli yang berada di pasaran Sarawak ketika ini adalah halal kerana para penternak menggunakan baja yang dihasilkan daripada herba dan ikan sebagai makanan utama.
sumber :
No comments:
Post a Comment