
Standard Malaysia bertajuk ‘Makanan Halal:Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan – Garis Panduan Umum (MS 1500:2004) telah dibangunkan di bawah Sistem Pembangunan Standard Malaysia yang di bawah tanggungjawab Jabatan Standard Malaysia (DSM), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.
Standard Malaysia ini merupakan satu daripada lima inisiatif Kerajaan di dalam merealisasikan Malaysia sebagai pusat makanan halal.
Standard ini dibangunkan oleh Jawatankuasa Standard Perindustrian Kebangsaan yang berkaitan dengan Halal (ISC I) yang mana telah diwakili oleh pelbagai organisasi termasuk JAKIM yang merupakan Pengerusi kepada Jawatankuasa Teknikal yang berkaitan untuk gambaran menyeluruh sistem pembangunan standard di Malaysia dan kaitan ISC I di dalam sistem ini.
Skop standard ini mengandungi garis-garis panduan yang praktikal bagi industri makanan mengenai penyediaan dan pengendalian makanan halal (termasuk penambah nutrien). Ia bertujuan menyediakan peraturan asas bagi produk makanan serta perdagangan atau perniagaan makanan di Malaysia. Ia akan digunakan oleh JAKIM sebagai asas untuk pensijilan tetapi akan ditambahkan dengan banyak keperluan yang lainnya bagi melengkapkan proses pensijilan.
Dokumen ini telah melalui proses yang diselaraskan kepada keperluan standard antarabangsa sebagai contoh; Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa (ISO), di mana sistem pembangunan standard antarabangsa adalah asas persetujuan semua pihak yang berkepentingan seperti Kerajaan, sektor swasta, NGO, penyelidik dan badan-badan profesional. Malaysia (DSM) menggunakan polisi ISO yang sama.
Pada masa hadapan, adalah diharapkan agar Standard Malaysia (dokumen rasmi Kerajaan) akan dipromosikan di luar negara dan diiktiraf oleh negara-negara lain atau blok seperti Amerika, Eropah, China dan negara-negara ASEAN, dll.
MS 1500 : 2004 HALAL FOOD PRODUCTION, PREPARATION, HANDLING AND STORAGE GENERAL GUIDELINES (FIRST REVISION)
• The standard was developed by the Technical Committee on Halal Food under the authority of the Halal Standards Industry Standards Committee.
• It describes the practical guidelines for the food industry on the preparation and handling of halal food (including nutrient supplements) and to serve as a basic requirement for food product and food trade or business in Malaysia.
• This standard should be used together,
1. MS 1480, Food safety according to hazard analysis and critical control point (HACCP) system.
2. MS 1514, General principles of food hygiene.
• Chapter 3 of the standard covers a few definition such as syariah law, halal food, najs, slaughtering including competent and Islamic authority.
• Chapter 4 of the standard details out the requirements covering
1. Source of halal food and drinks
2. Slaughtering process
3. Product processing, handling and distribution
4. Equipments and utensils
5. Hygiene issue
6. Packaging
• Including also annexes on,
1. Use of stunning in slaughter
2. Mechanical slaughter
3. Washing and ritual cleansing methods
source :
1. http://www.halal.gov.my/corporate.php?ID=115&parent_id=79
2. http://www.halalsquare.com/HalalSquare/homepage/MS1500.html
No comments:
Post a Comment